پنجره آلومینیومی

پنجره آلومینیومی حد فاصل پنجره‌های قدیمی چوبی و upvc امروزی هستند. این مدل از انواع پنجره در زمان خودش استفاده وسیعی داشت. بعدها برای رفع معایب، پنجره‌های آلومینیومی ترمال بریک وارد بازار شدند. برویم درباره‌ی هر کدام از این دو نوع قاب آلومینیومی بخوانیم.

پنجره آلومینیومی ساده:

اولین ویژگی قابل توجه پروفیل آلومینیومی وزن پایین آن است. این خصوصیت به فرآیند حمل و نصب کمک زیادی می‌کند. نکته دیگر مقاومت و دوام بالای پنجره آلومینیومی در برابر شرایط جوی، رطوبت و باران است. به علاوه در صورت نیاز به دید و چشم انداز بیشتر در فضا، پروفیل آلومینیومی قابلیت ساخت فریم‌های کم‌حجم و نازک‌تری را می‌دهد.

با وجود این مزایا فکر نکنید پنجره آلومینیومی هیچ عیبی ندارد! ویژگی منفی این نوع پروفیل هدر دادن انرژی است. اگر در فصل زمستان به پروفیل پنجره‌تان دست بزنید احتمالا از دمای بسیار پایین آن تعجب خواهید کرد!

اما مزایای پنجره آلومینیومی بسیار زیاد بود یعنی به خاطر یک ایراد باید استفاده را کنار گذاشت؟ نه خیالتان راحت! برای رفع این مشکل ترمال بریک‌ها وارد بازار شدند.

پنجره آلومینیومی ترمال بریک:

در پنجره ترمال بریک تیغه‌های پلی‌آمید به هم متصل می‌شوند و در واقع یک حالت دوجداره را در پروفیل ایجاد می‌کنند.

در نتیجه‌ی این تغییر ، پنجره‌ی شما عایق حرارت و صوت می‌شود. به علاوه در استحکام و طول عمر پنجره نیز تاثیر به سزایی ایجاد می‌شود. اما نکته قابل توجه این است که قیمت نوع ترمال بریک از آلومینیوم ساده بالاتر است. البته درصدی از افزایش قیمت به یک عمر آسودگی می‌ارزد این‌طور نیست؟

انواع پنجره‌ کامپوزیتی

وقتش رسیده از نسل جدید پنجره‌ها پرده‌برداری کنیم! با پیشرفت تکنولوژی فرآیندهای شیمیایی وارد صنعت در و پنجره شدند. نتیجه تولید انواع پنجره‌ کامپوزیتی شد که به صورت pvc و upvc ها استفاده می‌شوند.

کامپوزیت به معنی ترکیب است. در ساخت این مواد، از دو یا چند متریال ترکیبی استفاده می‌شود. به نحوی که با یکدیگر واکنش نداده و ساختار خود را حفظ کنند. این پروفیل از نظر بهبود عملکرد و به حداقل رساندن معایب پروفیل‌های قبلی کاملا مناسب است. به علاوه استفاده از این نوع تکنولوژی باعث حفظ منابع طبیعی و عدم استفاده بی رویه از آن‌ می‌شود.

پنجره pvc و upvc

این نوع پنجره‌ها استفاده گسترده‌ای در صنعت ساختمان دارند. پروفیل‌های pvc و upvc مواد قابل بازیافتی هستند که برای طبیعت آسیب خاصی ایجاد نمی‌کنند. در حالت کلی upvc متریال بهبود یافته‌ی نوع pvc است. چرا که خاصیت انعطاف‌پذیر pvc را ندارد و همچنین عایق بهتری در برابر صدا و حرارت است.

در واقع هر دوی این متریال به عنوان یک پلاستیک قوی و سبک در صنعت به کار گرفته می‌شوند، در pvc با افزودن روان‌کننده یک انعطاف خاصی ایجاد می‌شود که آن را برای لوله‌کشی (فاضلاب، آبیاری و …) بسیار کاربردی می‌کند. اما در upvc هیچ روان‌کننده‌ای اضافه نمی‌شود تا این متریال در نقش چوب و فلز بتواند بهترین پروفیل پنجره را ایجاد کند. در ادامه با مزایای فوق‌العاده این پروفیل‌های کامپوزیتی آشنا می‌شویم.

مزایا

  • بهترین نوع عایق شناخته می‌شود و سرما و گرما را کاملا حفظ می‌کند.
  • سبکی آن نصب آسانی به همراه دارد و وزن ساختمان را بالا نمی‌برد.
  • غیرقابل اشتعال است و در برابر حریق و آتش‌سوزی مقاومت بالایی دارد.
  • قابلیت تولید در طرح‌ها و رنگ‌های دلخواه شما را دارد.
  • در برابر حرارت انبساط و انقباض ندارد و این باعث باز و بسته شدن آسان می‌شود.
  • در برابر خوردگی، مواد شیمیایی و اشعه خورشید مقاوم است.
  • عمر بسیار بالایی دارد و نیازی به صرف هزینه سرویس و تعمیر ندارید.
  • مانع ورود آلودگی و گرد و غبار به داخل ساختمان می‌شود.
  • قدرت مکانیکی و استحکام بالایی دارد.
  • جذب آب ندارند و برای استفاده در مناطق مرطوب کاملا مناسب است.
  • هنگام طوفان و وزش باد سروصدا ایجاد نمی‌کند.
  • قابل شستشو می‌باشد.

معایب

پنجره‌های کامپوزیتی به هدف رفع مشکلات سایر پروفیل‌ها تولید شدند. به همین خاطر معایب قابل ذکر چندانی ندارند. و کاملا از سطح کیفی بالایی برخوردار هستند.

شیشه سکوریت

شیشه سکوریت ، شیشه های ایمنی ، شیشه میرال ، شیشه نشکن و شیشه تمپر شده از نام های مختلف
و رایج این نوع از شیشه ها در بین مردم و بازار این صنف میباشد .

شیشه های سکوریت در ضخامت های مختلف از ۴ الی ۱۹ میلیمتر و در ابعاد مختلف ( جامبو سایز : ۶۰۰۰*۳۲۰۰ ) در این واحد قابل تولید میباشد .همانطور که از کلمه شیشه سکوریت پیداست این نوع شیشه ها دارای ایمنی بسیار بالایی میباشند .

شیشه سکوریت چیست؟

اولین جوابی که تو ذهن همه برای این سوال وجود دارد این است که این شیشه هابعد از شکستن به ذرات و تکه های بسیار ریزی تبدیل شده که برنده و تیز نمیباشد و به اشخاص صدمه جدی وارد نمیکند .

تفاوت شیشه های سکوریت با شیشه معمولی

این شیشه های به راحتی شکسته نمیشوند و بعد از شکستن پودر شده ولی شیشه های معمولی ترک خورده و به قطعات بسیار برنده همچون شمشیر تبدیل میشوند . دراین شیشه ها ترک خوردن و همان درز برداشتن بی معناست .شیشه نشکن بسیار مستحکمتر از شیشه های معمولی بوده و حدود ۷ برابر ضربه پذیرتر میباشد.
اشخاصی که با شیشه سر و کار دارند وقتی آرم شیشه سکوریت را در گوشه هر جام ببینند دلگرمی خاصی
در وجودشان ایجاد میشود .

تولید شیشه نشکن

شیشه های معمولی توسط عملیات حرارتی به شیشه های سکوریت تبدیل شده که در موارد ذیل کاربرد فراوانی دارند :

  • صنعت ساختمان
  • صنعت لوازم خانگی
  • صنعت روشنایی
  • صنعت خودروسازی
  • شیشه های لمینیت

شیشه نشکن

شیشه نشکن بدین معنی نیست که کلا نمیشکند و بدین معنیست که به سختی شکسته و کاملا ایمن میباشد.

شیشه های خام بعد از مراحل آماده سازی قبل از کوره بصورت منظم بر روی رولر های ورودی قرار گرفته و آرم آذرجام روی آن حک شده و بوسیله اپراتور به سمت محفظه کوره حرکت میکند . شیشه ها روی رولر های سرامیکی مخصوص در داخل کوره به صورت رفت و برگشتی منظم به حرکت در آمده و به دمای حدود ۷۰۰ درجه سانتیگراد رسیده ( حرکت رفت و برگشتی سبب میشود که شیشه داخل دستگاه موج نیفتاده و به رولر ها آسیبی نرساند ) . معمولا زمان حرارت خوردن شیشه ها در داخل کوره نسبت به ضخامت و رنگ آن متغیر بوده .

شیشه ها به ازای هر میلیمتر ضخامت معمولا ۴۰ ثانیه در داخل کوره قرار میگیرند به طور مثال شیشه با ضخامت ۱۰ میلیمتر زمان مورد نیازی حدود ۴۰۰ ثانیه لازم دارد تا به حالت خمیری برسد .

شیشه ها وقتی دمای مورد نیاز را جذب کرده و آماده خارج شدن باشند توسط رولرهای استلس استیل که با نوارهای نسوز روی خود به قسمت خنک کننده با سرعت بسار بالا انتقال میابند . فشار هوای بسیار بالا توسط سانتریفیوژ ها ساخته و با دمنده ای مربوطه به شیشه های گداخته شده میدمند تا تولید شیشه سکوریت صورت گیرد .

 

 

پنجره دو جداره

پنجره‌ دوجداره در طراحی ساختمان‌های امروزی بسیار پرکاربردند. اما تنها مزیت این پنجره ها عملکرد با کیفیت آن‌ها در برابر اتلاف انرژی نیست.پنجره های دوجداره آلومینیومی گذشته از کیفیت و کارایی، همچنین می‌توانند عامل بسیار مهمی در زیبایی خانه‌ها به شمار بیایند. پنجره های دوجداره مدرن مدل‌ها و انواع بسیار زیادی دارند که مردم می‌توانند برای هر نوع خانه‌ای از آن‌ها استفاده کنند.

پنجره دو جداره ثابت

شاید بشود گفت پرکاربردترین، ساده‌ترین و کم خرج‌ترین مدل پنجره دوجداره؛ پنجره دو جداره آلومینیومی ثابت است. البته اشتباه نکنید این پنجره فقط به خاطر کاهش هزینه‌ها و سادگی‌اش نیست که بسیار پرکاربرد است، بلکه اتفاقا این مدل پنجره دوجداره به دلیل ثابت بودن از همه‌ی انواع دیگر بازده بالاتری دارد. این پنجره‌ها نیاز به هیچ مکانیزمی برای باز و بسته شدن ندارند و بنابراین به خوبی از پس عملیات عایق‌بندی صوتی، حراراتی و گرد و غبار برمی‌آیند.

پنجره دو جداره تک حالته

این مدل پنجره دوجداره نیز بسیار پرکاربرد و به صرفه است. گاهی زندگی روزانه‌مان آنقدر خسک و بی‌روح بوده است که هنگام رسیدن به خانه دلمان بخواهد پنجره را باز کنیم و نفسی بکشیم. البته اگر هوای شهر نفسمان را بند نیاورد! در این حالت دیگر پنجره‌ های دوجداره ثابت به دردمان نمی‌خورد. درست است که در ابتدا پول خیلی کم‌تری برای خریدشان صرف کرده‌ایم اما حالا که می‌خواهیم بازشان کنیم تا هوای خانه عوض شود نمی‌توانیم.

پنجره‌ های دوجداره تک حالته به درد همین کار می‌خورند. آن‌ها روی یک محور افقی باز می‌شوند و می‌توانند به خانه‌ی شما رنگ بدهند و از طرفی به صرفه هم هستند.

از دیگر خصوصیت‌های این مدل پنجره دوجداره می‌توان به قابلیت جهت بازشوی آن‌ها اشاره کرد. پنجره دوجداره تک حالته را به سادگی می‌توان به مدل پنجره دوجداره دو حالته نیز تبدیل کرد.

پنجره دو جداره دو حالته

این نوع پنجره‌ها به مراتب پنجره‌های پیشرفته‌تری نسبت به دو نوع قبلی به حساب می‌آیند به حساب می‌آیند. این مدل پنجره دوجداره توانایی این را دارد که از دو جهت افقی و عمودی، بر روی دو محور افقی و عمودی فقط با یک دستگیره باز شود.

گذشته از زیبایی این مدل پنجره دوجداره، شما با انتخاب پنجره دوجداره دوحالته از کیفیت و امکانات خوبی هم برخوردار خواهید بود. به طور مثال امنیت این مدل پنجره دوجداره بسیار بالا است، چراکه یراق‌آلات مورد استفاده در آن بسیار مقاوم و پیشرفته‌اند.

پنجره دو جداره مدل سایه بانی

پنجره دوجداره سایه‌بانی بیشتر در سرویس‌های بهداشتی، حمام، راه پله‌ها . نورگیرها به کار می‌رود. این مدل پنجره دوجداره تنها بر یک محور افقی باز یا بسته می‌شود. شما می‌توانید بنا بر خواسته‌تان نوع باز شدن آن را تعیین کنید. اینکه پنجره از بالا باز شود یا از پایین، یا به داخل باز شود یا به خارج.

پنجره دو جداره مدل آکاردئونی

این مدل پنجره دوجداره بیشتر در پنجره‌های بسیار عریض به کار گرفته می‌شود. زمانی که عرض پنجره شما از سه متر به بالا تجاوز می‌کند، از پنجره دوجداره آکاردئونی استفاده می‌شود.

زیبایی این پنجره‌ها بسیار بالا است و می‌تواند به بالکن خانه شما جلوه‌ی منحصربه‌فردی بدهد.

پنجره دو جداره کشویی

پنجره دوجداره کشویی یا ریلی ماندد پنجره‌های آلومینیومی ساده عمل می‌کنند. این پنجره‌ها از هر دو طرف قابلیت باز شد و حرکت روی ریل را دارند. ویژگی این پنجره‌ها این است که هیچ فضایی را در داخل خانه اشغال نمی‌کنند و مزاحمتی برای پرده‌ها ایجاد نمی‌شود.

پنجره

پنجره‌،یکی از زیباترین بخش‌های هر خانه است. در صورتی که خانه‌ای از داشتن آن محروم باشه، نورپردازی داخل خانه بسیار ضعیف خواهد بود و فضایی بسته در منزل به وجود می‌یاد. اما قبل از انتخابش باید با انواعش و فوت و فن هر نوع آشنا بشیم. پس….

انواع پنجره کدامند؟

برای جواب این سوال پاسخ‌های متفاوتی می‌توانم به شما ارائه کنم. بگذارید بهتر بگویم، پنجره فقط یک تکه نیست. برای تولید آن‌چیزی که شما می‌بینید، قطعات مختلف پروفیل(فریم)، شیشه، درز، یراق‌آلات و … روی هم سوار می‌شوند تا پنجره‌ی نهایی به شما تحویل داده شود. پس بهتر است انواع آن را به تفکیک قطعات دسته بندی کنیم:

  • فریم : وقتی مردم از انواع پنجره صحبت می‌کنند منظورشان بیشتر جنس همین قاب است. فریم‌ها در انواع چوبی، آهنی، آلومینیومی، آلوود، pvc و upvc موجود هستند.
  • شیشه  قسمت شیشه وظیفه عبور نور را دارد و در انواع تک‌جداره، دوجداره و هوشمند و… تولید می‌شود. که امروزه شیشه دوجداره رایج‌ترین آن‌ها است.
  • یراق آلات: وجود یراق‌آلات بیش‌تر به نحوه باز و بسته شدن برمی‌گردد. طبق مدل‌های کشویی، دوطرفه، کلنگی، محوری و… یراق آلات متفاوت به کار برده می‌شود.

اجزای اصلی ؟

هر پنجره از بخش های ریز و درشتی تشکیل میشه. در این مقاله قصدمون، فقط پرداختن به موارد زیر است که بخش‌های اصلی  هستن. این بخشها رو میشه به ترتیب زیر دسته بندی کرد:

  • شیشه
  • یراق آلات
  • فریم یا قاب
  • ساب فریم

شیشه چه انواعی دارد؟

1)  شیشه تخت

2)  شیشه سکوریت

3)   شیشه دوجداره، سه‌جداره و چهارجداره

4)   شیشه طرحدار

5)  شیشه های مسلح

یراق آلات پنجره و انواع یراق آلات؟

یراق‌آلات مجموعه وسایلی هستن که باعث میشن بتونیم کارهای زیر رو با پنجره انجام بدیم:

  • باز و بسته کردن.
  • جابجا کردن پنجره.
  • قفل کردن لنگه های یه پنجره.

قاب یا فریمِ پنجره چیه و چه انواعی داره؟

بخش بزرگ و مهم ، قاب یا فِرِیم اون هست که انواع مختلفی داره. این بخش، وظیفه مهم نگهداشتن شیشه در کنار دیوار رو برعهده داره که باعث میشه دو جز جدا از هم، کنار هم قرار بگیرن.

انواع مختلف قاب براساس جنس و متریال سازنده‌ی اون، عبارت است از:

  1.  چوبی
  2.  آهنی
  3. آلومینیومی
  4.  کامپوزیتی
  5.  PVC و UPVC

سقف ساختمان

سقف ساختمان

سقف ساختمان از جمله مهم ترین قسمت های ساختمان است که به روش های مختلف اجرا می شود. این بخش از بنا باید از مقاومت لازم در برابر نیروهای وارده برخوردار باشد تا دچار آسیب نگردد.

سیستم های متفاوتی برای اجرای سقف توسط مهندسین و سازندگان به کاربرده می شود. از این رو در این مطلب تصمیم گرفتیم به معرفی انواع سقف و ویژگی های هر یک بپردازیم. با ما همراه باشید.

انواع سقف

بتن پوششی

بتن پوششی یا بتن رویه بتنی با ضخامت حداقل ۵ سانتی متر است که علاوه بر انتقال بارهای ثقلی همانند یک دیوار برشی افقی عمل کرده و عملکرد دیافراگمی سقف را تحت نیروی لرزه ای تامین می نماید. پیش از عملیات بتن ریزی، بلوک ها باید آبپاشی گردند.

 

مراحل اجرای سقف تیرچه بلوک

مراحل اجرای سقف تیرچه بلوک به شرح زیر می باشد:

نصب و جاگذاری تیرچه ها

در اولین مرحله تیرچه های تعبیه شده در فواصل مشخص (غالبا ۵۰ سانتی متر) جاگذاری می گردند.

نصب تکیه گاه های موقت یا شمع بندی

از شمع ها به منظور نگهداری سقف تیرچه بلوک تا سفت شدن بتن رویه استفاده می گردد. جنس شمع های مورد استفاده از دو نوع چوبی و فلزی می باشد. شمع های چوبی با وجود داشتن مزایای همچون وزن کم معایبی نیز دارند. از جمله معایب آن این است که تنها برای ارتفاع مشخصی کاربرد دارند.

شمع های فلزی با وجود اینکه قیمت بیشتری نسبت به شمع های چوبی دارند اما به صورت مستمر قابل استفاده بوده و همچنین برای ارتفاع های گوناگون کاربردی می باشند. یکی از نکات قابل توجه در این مرحله در نظر گرفتن خیز مناسب می باشد. به صورتی که مقدار این خیز برابر با یک دویستم دهانه به سمت بالا در نظر گرفته می شود تا پس از بارگذاری خیز در نظر گرفته شده حذف و سقف مسطح گردد. علاوه بر این زمین کف ساختمان نیز باید دارای تراکم کافی و قابل قبولی باشد.

قرار دادن بلوک ها بین تیرچه ها

پس از شمع بندی بلوک ها در بین تیرچه ها قرار داده می شوند تا فضای خالی بین آنها را پر نمایند. در اجرای سقف تیرچه بلوک در اسکلت فلزی ، محل قرار گیری نشیمن تیرچه ها روی بال تیرهای اصلی و یا روی نبشی های جوش داده شده به جان تیر می باشد.

آرماتور بندی سقف تیرچه بلوک

آرماتوربندی سقف شامل کار گذاشتن میلگردهای سقف کاذب، میلگردهای منفی، میلگردهای کلاف، میلگردهای افت و حرارات و … می باشد. میلگردهای سقف کاذب، میلگردهای L مانندی می باشند که به صورت آویز از سوراخ بلوک ها عبور داده می شوند. میلگردهای منفی زمانی مورد استفاده قرار می گیرند که اتصال تیرچه به تیر فلزی یا بتنی به صورت گیردار در نظر گرفته شود. این آرماتورها بر روی تکیه گاه اضافه شده و حداقل سطح مقطع آنها برابر با ۰/۱۵ سطح مقطع آرماتور وسط دهانه می باشد. از کلاف های عرضی به منظور حفظ یکپارچگی سقف و عدم عملکرد تیرچه به صورت تکی در دهانه های بزرگ، استفاده می شود. میلگردهای افت و حرارت نیز میلگردهایی هستند که به منظور جلوگیری از افت سقف و تشکیل ترک در آن مورد استفاده قرار می گیرند. میلگردهای حرارتی با فاصله حدود ۲۵ سانتی متر و در دو جهت عمود بر هم بر روی سقف اجرا می شوند. میلگردهای مورد استفاده بدین منظور میلگردهای با قطر ۶ یا ۸ میلی متر می باشند.

قالب بندی سقف تیرچه بلوک

قالب بندی سقف تیرچه بلوک در محل هایی همچون دور سقف، دور بازشوها و حد فاصل تکیه گاه ها انجام می شود.

بتن ریزی سقف تیرچه بلوک

پس از عملیات قالب بندی، بتن ریزی سقف انجام می شود. این عملیات باید به طور یکپارچه و در یک روز و پس از تمیز نمودن فضای بین بلوک ها و تیرچه ها و همچنین مرطوب نمودن روی بلوک ها و قالب ها انجام گردد. در صورتی که ارتفاع بلوک ها ۲۵ سانتی متر یا بیشتر از آن باشد نیاز به ویبره نمودن بتن ریخته شده می باشد. در مرحله بتن ریزی شیب بندی نهایی پروژه با توجه به محل قرارگیری سیستم های تخلیه فاضلاب نیز باید اعمال گردد. پس از عملیات بتن ریزی باید توجه داشت که به بتن در حال گیرش ضربه و لرزشی وارد نشود. همچنین باید از خشک شدن سریع آن جلوگیری نمود. عوامل متعددی همچون نوع سیمان، دما و وضعیت آب و هوایی، نوع و میزان مواد اضافه شده به بتن و … بر روی زمان گیرش بتن تاثیرگذارند. پس از رسیدن بتن به مقاومت مورد نظر، قالب ها و شمع ها جمع آوری می شوند. برداشتن شمع ها باید طوری باشد که بار به تدریج از روی آنها حذف شود.

جزئیات اجرای سقف تیرچه بلوک

  • عرض تیرچه ها نباید کمتر از ۱۰ سانتی متر باشد.
  • فاصله محور تا محور دو تیرچه متوالی نباید بیشتر از ۷۰ سانتی متر باشد.
  • ضخامت سقف تیرچه بلوک برای تیرهای با تکیه گاه ساده باید بیشتر و یا برابر با یک بیستم طول دهانه و برای تیرهای یک سر گیردار بیشتر یا برابر یک بیست و ششم طول دهانه باشد.
  • حداقل فاصله دو بلوک دو سمت یک تیرچه پس از نصب باید بیشتر از ۶/۵ سانتی متر باشد.
  • حداکثر دهانه مورد پوشش قرار گرفته با تیرچه های منفرد ۸ متر باشد.

  • مزایای اجرای سقف تیرچه بلوک

    • سبک بودن
    • عدم نیاز به نیروی کار متخصص و تجهیزات ویژه
    • سرعت و سهولت در اجرای کار
    • عایق بودن از نظر صوتی، گرمایی و رطوبتی
    • دوام نسبتا بالا در برابر آتش سوزی
    • لرزش کمتر نسبت به سایر سقف ها به دلیل عملیات شمع بندی
    • کاهش مصرف بتن
    • مقاومت بالا در برابر نیروهای افقی همچون باد و زلزله
    • کاهش مصرف گچ و خاک به دلیل یکنواختی بیشتر در زیر سقف
    • معایب اجرای سقف تیرچه بلوک

      • محدودیت اجرا در سقف قوسی و مثلثی شکل
      • امکان ریزش سقف به هنگام زلزله در صورت استفاده بیش از حد بتن
      • امکان خرد شدن بلوک های سیمانی و فرو ریختن سقف در صورت وقوع زلزله های شدید
      • عدم برخورداری از صلبیت لازم در مقایسه با سقف دال بتنی و کامپوزیت
      • بروز مشکل در صورت عدم اندازه گیری صحیح قالب تیرچه
      • امکان شکسته شدن پاشنه تیرچه
      • محدود بودن حداکثر دهانه قابل پوشش با استفاده از سقف تیرچه بلوک به ۸ متر
      • امکان ترک خوردگی بتن پاشنه تیرچه در هنگام حمل و نقل

     

سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه بلوک به دلیل داشتن ویژگی هایی همچون سهولت اجرا و مقرون به صرفه بودن یکی از رایج ترین و متداول ترین روش های اجرای سقف به ویژه در ایران می باشد. اجزای تشکیل دهنده این سقف عبارتند از تیرچه، بلوک و بتن که در بالای سقف قرار می گیرد. امروزه در اجرای سقف تیرچه بلوک ، از یونولیت و یا فوم های نسوز نیز به جای بلوک های سیمانی و یا سفالی معمول استفاده می گردد.

استفاده از بلوک های سیمانی موجب بالا رفتن وزن سقف تيرچه بلوك می گردد و بلوک های سفالی نیز معمولا پر هزینه می باشند. به همین منظور این مصالح با یونولیت و سپس با فوم های نسوز جایگزین گردید. زیرا یکی از مشکلات رایج در استفاده از یونولیت در این نوع از سقف ها، ایجاد دود بسیار غلیظ در هنگام آتش سوزی بود. در واقع می توان گفت بلوک مورد استفاده در سقف های تیرچه بلوک از جنس سیمانی، سفالی و یونولیت (پلی استایرن) می باشد. سقف تیرچه بلوک از تیرهای T شکلی ساخته شده است که به عنوان تیر فرعی در نظر گرفته شده و موجب کاهش استفاده تیرآهن می گردند.

سقف تیرچه بلوک جزو دال های یک طرفه می باشد که به منظور کاهش بار مرده ساختمان در اجرای آن از بلوک های تو خالی استفاده می گردد. استفاده از این نوع سقف در انواع اسکلت های بتنی، فولادی و بنایی قابل به کارگیری است. از نکات قابل توجه در اجرای سقف  امکان کاهش وزن آن می باشد. زیرا همان طور که می دانید بتن قابلیت تحمل کشش ندارد، در نتیجه می توان با حذف مقطع کششی بتن و باقی گذاشتن تنها بخشی از آن که به منظور جایگذاری میلگردهای کششی مورد نیاز است هم در مصرف بتن صرفه جویی نمود و هم اینکه وزن آن و بار مرده وارد بر ساختمان را کاهش داد.

اجزای سقف تیرچه بلوک

تیرچه

تیرچه های مورد استفاده در اجرای سقف تیرچه بلوک می توانند از جنس بتنی و یا فولادی باشند. تیرچه بتنی عضو پیش ساخته متشکل از بتن و آرماتورهای فولادی است که در دو نوع خرپایی و پیش تنیده تولید می گردد. قیمت این نوع از تیرچه ها با توجه به طول و ارتفاع آن متفاوت است. فاصله بین تیرچه ها باید حدود ۵۰ سانتی متر باشد.

مراحل باربری تیرچه دوگانه بوده و به شرح زیر می باشد:

مرحله اول: تیرچه علاوه بر دارا بودن توانایی تحمل وزن خود در هنگام حمل و نقل، باید بتواند بار مرده سقف در زمان اجرای آن را نیز تحمل نماید.

مرحله دوم: پس از رسیدن مقاومت بتن پوششی به مقدار لازم و برداشتن تکیه گاه های موقت، تیرچه به عنوان عضو کششی مقطع باید قادر به تحمل نیرو باشد.

بلوک

همان طور که پیشتر بیان گردید بلوک های مورد استفاده در این نوع سقف ها سیمانی، سفالی و یا یونولیت می باشند. بلوک ها نقش سازه ای نداشته و تنها به منظور پر کردن فاصله بین تیرچه ها مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر این بلوک ها به عنوان قالب بتن پوشش نیز می باشند. در واقع استفاده از بلوک های توخالی موجب حذف بتن شده و در نتیجه وزن سقف و بار مرده ساختمان کاهش می یابد.

بلوک های مورد استفاده در اجرای سقف  نباید قدرت جذب آب کمتر از ۱۳ درصد و بیشتر از ۲۰ درصد داشته باشند. زیرا کمتر بودن قدرت جذب آب بلوک از ۱۳ درصد موجب کاهش چسبندگی ملات به بلوک شده و در نتیجه امکان طبله کردن آن وجود دارد. در قدرت جذب آب بالاتر از ۲۰ درصد نیز رطوبت گچ و خاک جذب بلوک شده و پوک شدن آن را در پی دارد. استفاده از یونولیت در اجرای سقف تیرچه بلوک علاوه بر کاهش وزن، موجب افزایش سرعت اجرا و نیز کاهش هدر رفت مصالح می گردد. در صورت استفاده از بلوک های سفالی باید توجه  داشت که این مصالح فاقد هر گونه ترک و شکستگی باشند. ارتفاع و طول بلوک وابسته به فاصله تیرچه ها از هم و ضخامت کل سقف بوده و عرض آن معمولا بین ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر می باشد.

 

 

 

اسکلت بتنی

اسکلت بتنی یکی از مصالح و وسایل مورد نیاز برای ساختمان سازی  است که البته برای ساخت یک ساختمان بسیار مهم است.اسکلت بتنی نام دیگری به عنوان سازه بتنی دارد. همانطور که میدانید یکی از عوامل مهم برای امنیت یک ساختمان و کیفیت آن، مقاومت آن است.معمولا از ابزار و مصالح خاصی برای مقاوم سازی ساختمان ها استفاده میشود.

اسکلت بتنی  که در ساخت بسیاری از ساختمان ها برای مقاوم سازی سازه های بتنی و مقاوم سازی ساختمان با frp مورد استفاده قرار می گیرد به خصوص این روزها در بسیاری از پروژه های ساختمانی مدرن هم از اسکلت بتنی ساختمان استفاده می شود.

از سازه بتنی در ساخت و مقاوم سازی بسیاری از عوامل کمک گرفته میشود که عبارت اند از:

 

  • پله ها
  • ستون ها
  • فونداسیون
  • و مکان های دیگر

 

بهتر است بدانید برای ساخت یک سازه بتنی عموما از بتن آرمه استفاده می کنند. بتن آرمه از سیمان، شن، ماسه و فولاد – کاشت میلگرد و یا آجدار تشکیل شده است.در واقع در صورتی که از بتن آرمه در تیرهای اصلی، ستون ها و پی استفاده شود سازه بتنی محسوب می شود.

مواد تشکیل دهنده بتن آرمه عبارت اند از:

  • سیمان
  • شن
  • ماسه
  • فولاد
  • میلگرد ساده
  • میلگرد آجدار

 

مقاومت و عمر این سازه های بتنیدباید بسیار باشد. همانطور که حدس زده میشود باید از مصالح و ابزار بسیار با کیفیتی برای یک ساختمان استفاده کرد چرا که افراد در ان جا سکونت خواهند کرد و از طرفی عمر یک ساختمان حتی به بالای 100 سال هم خواهد رسید و به همین دلیل است که اسکلت بتنی باید به مدت 60 سال عمر مفید داشته باشد.

این واقعیت وجود دارد که سازه های بتنی دارای عمر طراحی هستند بدین مفهوم که یک سازه بتنی برای عمری معین طراحی می شود گرچه این عمر ۵۰ یا ۶۰ سال باشد.بتن با گذشت عمر دچار افت و خزش می شود که نهایتا باعث تأثیر منفی در عملکرد سازه هنگام وقوع زلزله می شود.

 

آرماتور بندی از حساسترین قسمت های اجرایی در مقاوم سازی سازه های بتنی است که در صورت عدم رعایت اصول و قوانین در اجرای آن، تحمل سازه در نیروهای برشی، کششی و فشاری، کمتر از مقدار محاسبه شده خواهد بود.حال وقت آن رسیده است که تعریف مشخص و واضحی از اسکلت بتنی داشته باشیم و بگوییم که منظور از اسکلت بتنی در ساختمان سازی چیست؟

نوعی سازه است که در ساخت انواع پروژه‌های مهندسی قابل استفاده می باشد.برای ساخت این سازه از بتن آرمه که ترکیبی از میلگرد، شن، ماسه و سیمان است، استفاده می‌کنند. استفاده از این سازه در ساختمان‌های مدرن یکی از رایج‌ترین کاربردهای آن می باشد.اسکلت بتنی در قسمت‌های مختلف مانند سقف، پله، ستون، پی، فونداسیون، دیوار برشی، پله و تیرچه‌ها بکار برده می شود.انتخاب این نوع اسکلت برای ساخت انواع سازه‌ها به شرایط آب‌وهوایی منطقه احداث پروژه، نوع سازه، میزان هزینه اختصاص یافته به ساخت سازه، شرایط اجرای سازه، نظر کارفرمای پروژه و عوامل فنی ساخت سازه بستگی دارد.