سازه ساختمان

سازه ساختمان در واقع حکم استخوان‌بندی بدن انسان را دارد. وزن کلی بنا بر سازه استوار است و سایر مصالح ساختمانی، همچون عضلات بدن، سازه را احاطه کرده و آن را تقویت می‌کنند. سازه ساختمان اولین بخش از بناست که طراحی و اجرا می‌شود با این وجود، کمتر کسی نگاهی دقیق به آن دارد. علت این مسئله این است که افراد در مواجهه با یک بنا، در نگاه اول، نمای آن را مشاهده نموده و تصویری کلی از حجم بنا، به دست می‌آورند. یکی از راه‌های آشنایی با انواع سازه های ساختمانی مدرن بررسی نحوه ساخت آنهاست. ضمن این که شناخت متریال‌های نوین به عنوان اجزای درونی سازه همچون چوب پلاستیک و … که جهت اجرا در نما، سقف، کف، دیوار و سایر موارد کاربرد دارد از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.

سازه های ساختمانی با انواع مصالح سنتی و جدید از خشت و آجر گرفته تا مواد نوآورانه، مانند: کامپوزیت‌ها، فلزات آلیاژی، بتن‌های ترکیبی جدید و … ساخته می‌شوند. بدیهی است که توان ساخت در ارتفاع و تحمل وزن طبقات بیشتر در سازه‌هایی با مصالح جدید، چندین برابر سازه‌هایی با مصالح سنتی است. همچنین نرم‌افزارهای مهندسی بسیاری برای طراحی و محاسبه دقیق شکل و قطعات سازه‌ها وجود دارد که می‌توان بر اساس مدل‌ها و فرمول‌های استاندارد موجود در آن، مدل بهینه سازه مورد نظر را بدست آورد. نکته جالب توجه در بحث طراحی سازه‌ها، الهام گرفتن از طبیعت است. بسیاری از فرم‌های سازه‌های معروف جهان، مستقیماً از الگوهای طبیعی، مانند گیاهان، حیوانات و … الهام گرفته شده‌اند.

انواع سازه های ساختمان

سازه سنتی

برخلاف سایر سازه ها، ساخت سازه سنتی بیشتر از آن که طبق محاسبات علمی صورت گیرد، بر مبنای تجربه بوده و تمام آئین نامه های اجرایی و محدودیت های مربوط به آن طبق آمار و تجربه شکل گرفته اند.

تعداد طبقات در این سازه ها در هر شرایطی حداکثر دو طبقه با ارتفاع 8 متر از سطح زمین تعیین شده و در طراحی و اجرای پلان معماری تمام محدودیت ها و ضوابط باید مورد توجه قرار گیرند.

آئین نامه های اجرایی و دستورالعمل های وضع شده برای سازه سنتی همه تجربی هستند، به همین دلیل هیچ تضمینی مبنی بر علمی بودن ساخت آن وجود ندارد.

در این سازه ها، دیوارها بارهای قائم را تحمل می کنند و کلاف و شناژهای قائم و افقی دیوارها و سقف را به یکدیگر متصل نموده و بار سقف را بر روی دیوارها توزیع می کنند.

سازه آجری

از سازه آجری برای ساختمان های کوچک و نهایتا دو طبقه می توان استفاده نمود. اسکلت اصلی این نوع ساختمان ها آجری بوده و برای ساختن سقف نیز از پروفیل های فولادی و آجری به صورت طاق ضربی استفاده می شود. گاهی نیز سقف تیرچه بلوک برای این سازه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

در ساختمان هایی با سازه های آجری برای مقابله با نیروهای جانبی مانند زلزله باید از شناژهای روی کرسی چینی و زیرسقف استفاده گردد.

همچنین در این سازه ها معمولا دیوارهای حمال در طبقات مختلف بر روی یکدیگر قرار می گیرند و اغلب جداکننده های فضا نیز همین دیوارهای حمال می باشند. نکته قابل توجه این است که عرض دیوارهای حمال نباید از 35 سانتی متر کمتر باشد.

سازه بتنی

متریال اصلی در ساخت این نوع سازه، بتن است، از این رو از نظر استحکام و مقاومت مورد تائید قرار گرفته است. در حال حاضر به دلیل نوسانات بالای قیمت پروفیل های فولادی اکثر سازندگان ترجیح می دهند از این سازه استفاده کنند.

این سازه ها در تمام شرایط آب و هوایی مقاوم بوده و اگر پوشش بتن به خوبی اجرا شود، نم و رطوبت هیچ آسیبی به آن ها وارد نخواهد کرد، از این رو عمر آن ها در مقایسه با سایر سازه ها بیشتر است.

آرماتور، بتن و قالب از قابلیت شکل پذیری برخوردار هستند، به همین دلیل می توان اعضاء سازه بتنی را در مقاطع مختلف اجرا کرد. علاوه بر آن همگن بودن اتصال تیر و دیافراگم سقف در این سازه ها آن ها را از دیگر گزینه ها بارز نموده است.

از دیگر ویژگی های آن می توان به مقاومت بالا در برابر آتش سوزی و دارا بودن یک صلبیت بیشتر از سازه فلزی اشاره نمود.

طراحی و اجرای سازه بتنی بابد توسط یک متخصص حرفه ای صورت گیرد، زیرا آرماتوربندی و قالب بندی کاملاً تخصصی بوده و وقت گیر است.

همچنین بتنی که مورد استفاده قرار می گیرد مدام باید آزمایش شود، به همین دلیل باید امکان دسترسی به آزمایشگاه مکانیک خاک در نزدیک پروژه وجود داشته باشد.

سازه فلزی

در ساخت سازه فلزی از متریال اصلی فلز یعنی فولاد استفاده می شود و اتصالاتی که در آن به کار می روند از نوع پیچی، جوشی و پرچی هستند. اجرای این سازه در مقایسه با سایر سازه ها به زمان کمتری نیاز دارد، زیرا اسکلت فلزی را می توان قبل از نصب مونتاژ کرد.

همچنین لزوم اجرای بدون وقفه و همزمان اسکلت باعث می شود سرعت اجرای کار بالا رود. نحوه اتصال اعضاء تیر و ستون در سازه فلزی امکان توسعه طبقات را فراهم نموده، به همین دلیل می توان ساختمان های بلندتری با آن ساخت.

اگر اتصالات این سازه بر اساس آئین نامه های اجرایی و اصول فنی صورت گیرد و ضوابط مربوط به اتصال دیافراگم سقف با تیرهای باربر رعایت گردد، همچنین پوشش های ضد زنگ استفاده شوند، می توان گفت ساختمان از مقاومت بالایی برخوردار خواهد بود.

 

سازه فلزی مزایای بی شماری در بر دارد اما در کنار این قابلیت ها از محدودیت اجرایی برخوردار است. گاهی اوقات شرایط آب و هوایی کیفیت جوش را تحت تاثیر قرار داده و سرعت زنگ زدگی را افزایش می دهد، از این رو اتصالات باید در وضعیت مناسب آب و هوایی اجرا شوند.

زنگ زدگی ناشی از اکسید شدن فلز به مرور زمان سطح مقطع فلز را کاهش داده، پوسیدگی عمیق تر شده و در نتیچه مقاومت سازه در برابر بارهای وارده کاهش پیدا می کند. همچنین شکل اسکلت فلزی در آتش سوزی و حرارت بالا تغییر می کند و منجر به تخریب سازه می گردد.

انواع فونداسیون

انواع فونداسیون را نسبت به نوع مصالح و سیستم ساخت آن می توان به دو گروه تقسیم کرد : گروه اول شامل انواع فونداسیون از نظر نوع مصالح آن مانند فونداسیون های سنگی ، آجری ، شفته ای ، بتنی ، گروه دوم شامل انواع فونداسیون از نظر سیستم ساخت آن مثل : : فونداسیون های تکی ، نواری ، صفحه ای ، فونداسیون مشترک و فونداسیون های کلاف شده می باشد .

1. فونداسیون سنگی :

این فونداسیون از سنگ های طبیعی و در مناطقی که سنگ ارزان در دست رس باشد ساخته می شود سنگی که در برای این گونه فونداسیون ها انتخاب می گردد باید سالم ( نپوسیده ) بوده و از انواع سنگ های لاشه شکسته باشد سنگ های قلوهای به علت صیقلی و مدور بودن آن برای بی سازی مناسب نمی باشد زیرا حالت ناپایدار به فونداسیون می دهد . سطح فونداسیون سازی با سنگ باید از دیوار هایی که روی آن قرار دارد وسیع تر و از هر طرف دیوار حداقل 15 سانتیمتر عنوان ریشه گسترش داشته باشد . فونداسیون سازی با سنگ با دو نوع ملات صورت می گیرد . چنانچه بار و فشار کم باشد ملات سنگ ها را از نوع گل آهک و چنانچه بار زیاد باشد ملات ماسه سیمان انتخاب می شود و استفاده از ملات ماسه سیمان ، ماسه و آهک و یا ملات باشد و از فونداسیون های سنگی فقط و ساختمانهای یک طبقه . فونداسیون دیوارهای محوطه استفاده می شود .

2.فونداسیون آجری :

از فونداسیون های آجری در مواقعی استفاده می کنند که ساختمان کوچک و باروارده نیز کم باشد در ضمن از فونداسیون های سنگی نیز به علت گرانی و کمیابی سنگ نتوان استفاده کرد این فونداسیون نیز مانند فونداسیون های سنگی بایستی دارای ریشه ای به اندازه 15 تا 20 سانتی متر از طرفین دیوار روی آن باشد برای این منظور است که عرض پی کنی نیز 30 تا 40 سانتی متر از عرض دیوار بیشتر باشد این مقدار اضافه عرض همچنین عمل آجر چینی در داخل پی را آسان تر می نماید چون زاویه پخش بار در فونداسیون عالی آجری در حدود 60 درجه می باشد برای صرفه جویی در مصرف آجر بهتر است آن را به شکل پلکانی در آورد .

3. فونداسیون شفته ای :

ساده ترین و در عین حال ابتدایی ترین فونداسیون سازی برای ساختمان کوچک 2 یا 3 طبقه آجری است . شفته خمیری است از مخلوط خاک ، آب ، شن و گردآهک که در هر متر مکعب خاک آن بن 200 تا 250 کیلو گرم آهک به کار می رود . گاهی نیز بنابر لزوم مقداری پاره سنگ به آن می افزایند . طریقه شفته ریزی بدین صورت است که شفته را در فونداسیون ریخته و پس از آنکه شفته به حدود 20 یا 30 سانتی متر رسید آن را در یک سطح افقی هموار می کنند و یک روز آن را به حالت خود می گذارند . تا آبش در اثر تبخیر یا جذب کاهش باید ( اصطلاحا دونم شود ) سپس آن را با وزنه ی سنگینی ( تخماق ) می کوبند تا کاملا متراکم گردد . مجددا به همان ارتفاع شفته ریزی انجام گرفته و تا پر شدن فونداسیون همچنان ادامه می یابد .

4. فونداسیون بتنی :

بتن را می توان یکی از مقاومترین و مستحکم ترین سنگ های مصنوعی دانست . لذا فونداسیون هایی که با بتون ساخته می شود ، بهترین فونداسیون در کارهای ساختمان به شمار می آیند . امروزه توصیه می شود . که فونداسیون کلیه ی ساختمانها را با بتون مسلح بسازند به خصوص در مناطق زلزله خیزی نظیر شهر های جنوب خراسان ، دامنه های سلسله ی جبال البرز ، قزوین حتی برای ساختمان سبک و یک طبقه نیز فونداسیون های بتونی از نوع نواری آن بسیار مناسب خواهد بود . زاویه ی پخش بار در فونداسیون های بتنی بین 30 تا 45 درجه می باشد . لذا می توان این گونه فونداسیون ها را پلکانی یا به صورت هرم ناقص ( سومل ) ساخت و از مصرف اضافی بتن صرفه جویی نمود . فونداسیون سازی با بتن بدین طریق انجام می گیرد که ابتدا کف فونداسیون را به اندازه تقریبی 10 سانتی متر بتن کم سیمان با نام مکر می ریزند . که سطح خاک و بتن اصلی را از هم جدا کرده و همچنین سطح پی را جهت بتن ریزی اصلی تراز نمایند . سپس روی بتن مگر داخل پی را با تخته قالب بندی می کنند و پس از آماده شدن قالب بتن ساخته شده را داخل قالب ریخته و خوب می کوبند ویبرا تور ( لرزاننده ) به آن ارزش می دهند .
تا بتون اصطلاحا جا بیفتد یعنی دانه های شن ماسه در بتون عمل جایگیری را کاملا انجام دهند و متراکم گردند . بارگذاری روی فونداسیون های بتنی بایستی حداقل هفت روز پس از پی ریزی انجام می گیرد . ضمنا باید توجه داشت ، چنانچه بتون از نوع مسلح باشد ، باید ابتدا میلگرد در قالب جاسازی شده ، سپس بتن ریزی صورت گیرد ، از این فونداسیون شفته در ساختمان های اسکلت فلزی استفاده می شود .

5. فونداسیون های نقطه ای

برای ساختمانهایی که بار آن ها به صورت متمرکز (نقطه ای)به زمین منتقل می شود ساخته میگردد مانند ساختمان های فلزی یا ساختمان های بتونیپ

لایه های فونداسیون های نقطه ای:

1.زمین مناسب
2.بتن مگر
3. میلگرد های کف فونداسیون
4.بتن اصلی
5.صفحه زیر ستون(در ساختمانهای اسکلت فلزی)

انواع دیوار پیش ساخته

انواع دیوار پیش ساخته، سازه هایی مدرن هستند که به منظور تسریع در فرایند ساخت و ساز ساخته می شوند. این نوع از دیوارها به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند و از متریال گوناگونی مانند آجر، سنگ، بتن چوب، ساندویچ پانل و….. برای ساخت آنها استفاده می شود.

این نوع از دیوارها یکی از بهترین جایگزین ها برای دیوارهای سنتی که با استفاده از آجر و ملات ساخته می شدند، هستند.با توجه به این موضوع که امروزه سبک سازی ساختمان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است، دیوارهای پیش ساخته سازه های هستند که می توانند در سبک سازی سازه نقش بسزایی ایفا نمایند.

انواع دیوار پیش ساخته:

دیوار پیش ساخته کناف

قبل از اینکه به بررسی این نوع از دیوارها بپردازیم در ابتدا بهتر است بدانید که کناف چیست؟ کناف نوعی صفحه روکش دار است که توسط شرکت خارجی کناف تولید می شود. سقف و دیوارهای جداکننده کناف، سازه هایی فلزی از جنس گالوانیزه هستند که صفحات روکش دار گچی و سیمانی بر روی آنها پیچ می شود.

درز بین این صفحات با استفاده از بتونه درزگیری مخصوص پر شده و سطوح صافی که به وجود می آیند با استفاده از رنگ، رنگ آمیزی می شوند.در اروپا استفاده از این نوع دیوارها در صنعت ساختمان سازی بسیار متداول شده است اما در ایران استفاده از این روش هنوز در حال توسعه است و به طور کامل جا نیفتاده است.

دیوار پیش ساخته بتنی

برای ساخت این نوع دیوارهای پیش ساخته از موادی مانند سیمان، سنگدانه، آب، افزودنی و میلگرد استفاده می شود.استفاده از این دیوارها می تواند هزینه ها برای اجرای نما را تا میزان قابل توجهی کاهش دهد چراکه این نوع از دیوارها از دو طرف نما هستند. از دیگر ویژگیهای دیوار پیش ساخته بتنی می توان به نصب راحت و آسان آنها اشاره نمود.همچنین برای تعمیر و نگهداری این نوع دیوارها نیازی نیست هزینه ی زیادی صرف نمایید.

دیوار پیش ساخته گچی

این نوع دیوارها بلوک های گچی مستطیل شکلی هستند که  از مخلوط آب و گچ و پرکننده هایی مانند فیلرها، سنگ دانه ها، الیاف و سایر افزودنی های غیر زیان آور ساخته می شوند.این نوع بلوک های دارای سطحی کاملا صاف و موازی و دارای فاق و زبانه هستند به نحوی که در هنگام نصب در هم قرار می گیرند.

این گونه از دیوارها در دسته ی دیوارهای غیر باربر قرار گرفته و انواع مختلفی دارند که از میان آنها می توان به توپر، سوراخ دار، ضد آب و مسلح اشاره نمود.این نوع از دیوارها عایق بسیار خوبی در برابر رطوبت و صدا هستند و در سرویس های بهداشتی، آشپزخانه ها، دیوارهای خارجی و مکان هایی که احتمال رطوبت در آنها بسیار بالاست مورد استفاده قرار می گیرند. به این ترتیب با استفاده از این نوع دیوارهای پیش ساخته می توان مشکلات مربوط به عایق کاری ساختمان را به طور کامل برطرف نمود.

 

دیوار پیش ساخته چوبی

این نوع از دیوارهای پیش ساخته دارای وزن بسیار کمی بوده و عمدتا از آنها به عنوان یک عنصر تکمیل کننده در داخل و خارج ساختمان و دکوراسیون داخلی استفاده می شود.همچنین این نوع دیوارهای پیش ساخته به منظور ساخت کلبه و ساختمان های چوبی نیز کاربردی دارند.برای اینکه میزان مقاومت این نوع از دیوارها افزایش پیدا نماید، دیوارهای باربر را به قسمت پی بتنی ساختمان متصل می کنند. در این صورت دیگر نگرانی بابت مقاومت ساختمان وجود نخواهد داشت.

دیوار پیش ساخته یونولیتی

این نوع از دیوارهای پیش ساخته که به تری دی پانل هم معروف هستند و از دو لایه شبکه مش فلزی و یک لایه فوم پلی استایرن به عنوان لایه میانی تشکیل شده اند. فوم پلی استایرن که در میان این نوع از دیوارها استفاده شده است از مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت، رشد قارچ و میکروب برخوردار است.لازم به ذکر است که در صورتی که می خواهیم از این دیوارها در مکان های مرطوب استفاده نماییم بایستی از شبکه فلزی از جنس گالوانیزه استفاده شود. به این ترتیب دیوار پیش ساخته یونولیتی در برابر رطوبت مقاومت بسیار بالایی خواهند داشت.

دیوار پیش ساخته ساندویچ پانلی

این نوع دیوارهای پیش ساخته، دیوارهایی هستند که با استفاده از مصالحی به نام ساندویچ پانل ساخته می شوند و به عنوان دیوار مورد استفاده قرار می گیرند. ساندویچ پانل یکی از مصالح نوین است که به دلیل داشتن کیفیت و ویژگیهای منحصر به فرد امروزه در صنعت ساختمان سازی مورد توجه معماران و مهندسان قرار گرفته است.این نوع دیوارهای پیش ساخته از دو لایه ورق و یک هسته عایق تشکیل شده اند و جایگزین بسیار مناسبی برای دیوارهای آجری به حساب می آیند.یکی از عمده ترین دلایلی که باعث محبوبیت دیوارهای پیش ساخته پانلی شده است، عایق بودن این نوع دیوارهاست.